Monday, January 20, 2014

ဂ်ဳံ၏ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူးမ်ား P

အခြံခၽြတ္မထားတဲ့ ဂ်ဳံနဲ႔လုပ္ထားတဲ့ ေပါမင္ုန္႔၊ ေခါက္ဆြဲ၊ ဘီစကြတ္မုန္႔နဲ႔ ကြတ္ကီးမုန္႔ေတြမွာ ဗီတာမင္ B1၊ B2၊ B3၊ ဗီတာမအင္ီး၊ ေဖာလစ္အက္စစ္၊ ကယ္လ္စီယမ္၊ ေဖာ့စ္ဖရပ္စ္၊ ဇင့္၊ ေၾကးနီ၊ သံဓာတ္နဲ႔ အမွ်ဓင္ာတ္တို႔ ပါဝပင္ါတယ္။ အခြံခၽြတ္ထားတဲ့ ဂ်ဳံနဲ႔လုပ္ထားတဲ့ အစားအစာေတြမွာေတာ့ ဒီအာဟာရဓာတ္ေတြရဲ႕ တစ္ဝက္ေက်ာ္က ဆံုး႐ႈံးသြားတာကို ေတြ႕ရပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ သင့္က်န္းမာေရးအတြက္ (၁၀၀ ရာခိုင္ႏႈန္း အခြံခၽြတ္မထားတဲ့) ဂ်ဳံေစ့နဲ႔လုပ္ထားတဲ့ အစားအစာမ်ဳိးကို စားေပးသင့္ပါတယ္။ ဂ်ဳံေစ့ကဲ့သို႔ ေကာက္ႏွံတစ္ခုလံုးစာ စားေသာ အမ်ဳိးသမီးမ်ား ကိုယ္ေအလးခ်ိန္တက္ႏႈန္း နည္းပါး ေအမရိကန္ အာဟာေရဆးပညာ ဂ်ာန္ရယဲ႕ ေလ့လာမႈအရ အခြံခၽြတ္ထားတဲ့ ေကာက္ႏွံစာထက္ ေကာက္ႏွံတစ္ခုလံုးနဲ႔ လုပ္ထားတဲ့အစာကို စားတဲ့သူေတြက က်န္းမာေရးေကာင္းတဲ့ ကိုယ္ေအလးခ်ိန္ကို ထိန္းထားႏိုတင္ယ္လို႔ ေတြ႕ရပါတယ္။ ေအၾကာင္းေကတာ့ အမွ်ဓင္ာတ္ပါဝမင္ႈ ပိုမ်ားလို႔ပါ။ Metabolic Syndrome ေရာဂါစု ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ေလ်ာ့နည္း အရတင္ုန္းက ကိုယ္ခႏၶာသြယ္လ်ခ်ရင္င္ အဆီမစားနဲ႔လို႔ ဆိုခဲ့ၾကပါတယ္။ တကယ္ေတာ့ အဆီက အမ်ဳိးမ်ဳိးရွိပါတယ္။ ျပည့္ဝဆီနဲ႔ ထရန္႔စ္ဖက္စ္ေတြက ႏွလံုးေသြးေၾကာ ေရာဂါေတြကို ျဖစ္ေစႏိုင္ၿပီး အိုမီဂါ ၃ ဖက္တီးအက္စစ္ အဆီေကတာ့ ႏွလံုးေသြးေၾကာေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ အလားတူ အခြံခၽြတ္ထားတဲ့ဂ်ဳံနဲ႔ လုပ္တဲ့ အစားေအသာက္ေတြကို မ်ားမ်ားစားရင္ ကိုယ္ေအလးခ်ိန္ ျမင့္တက္ေစႏိုင္႐ံုသာမက အဆင္ူလင္ ခုခံအားမ်ားကာ Metabolic Syndrome ေရာဂါစု (ဥပမာ- ႏွလံုးေသြးေၾကာေရာဂါနဲ႔ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ) တို႔ကို ျဖစ္ေစႏိုပင္ါတယ္။ Metabolic Syndrome ဆိုတာ ခါးမွာအဆီမ်ားတာ၊ ေသြးတိုးတာ၊ ေသြးတြင္းအဆီဓာတ္ မ်ားတာ စတဲ့လကၡဏာစုကို ဆိုလိုပါတယ္။ အခြံခၽြတ္မထားတဲ့ဂ်ဳံနဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ အစားအစာေတြကို စားေပးရင္ေတာ့ အဆင္ူလခင္ုခံအား မ်ားတာနဲ႔ Metabolic Syndrome ျဖစ္တာကို သိသိသာသာ ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ အမ်ဳိးအစား (၂) ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို သိသိသာသာ ေလ်ာ့က်ေစ အခြံခၽြတ္မထားတဲ့ ဂ်ဳံနဲ႔လုပ္ထားတဲ့ အစားအစာေတြမွာ မဂၢနီဆီယမ္မ်ားစြာ ပါဝင္ၿပီး ခႏၶာကို္ရယဲ႕ ဂလူးကို႔စ္ အသံုးျပဳမႈနဲ႔ အဆင္ူလထင္ြ္ရကွိမႈ အတြက္ပါဝတင္ဲ့ အဇင္ိုင္းေတြနဲ႔ တြဲဖက္ လုပ္ေဆာပင္ါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အခြံခၽြတ္မထားတဲ့ ဂ်ဳံနဲ႔လုပ္ထားတဲ့ အစာကို ပံုမွန္စားတာဟာ အမ်ဳိးအစား (၂) ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ျဖစ္ႏႈန္းကို ေလ်ာ့က်ေစတယ္လို႔ လေတ္တလာ ေလ့လာမႈတစ္ခုက ဆိုပါတယ္။ သည္းေျေခက်ာက္တည္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ႏိုင္ ဂ်ဳံနဲ႔လုပ္ထားတဲ့ အညိဳေရာင္ေပါမင္ုန္႔ကို စားရင္ ေမပ်ာ္ဝတင္ဲ့ အမွ်ဓင္ာတ္ ျမင့္မားစြာပါဝတင္ာေၾကာင့္ သည္းေျေခက်ာက္တည္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ႏိုတင္ယ္လို႔ ေအမရိကန္ အစာအိမ္ အူလမ္းေၾကာင္း ဂ်ာနယ္မွာ ေလ့လာ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။ အမ်ဳိးသမီး ၆၉၀၀၀ ကို ၁၆ ႏွစ္ၾကာ ေလ့လာမႈအရ အမွ်ဓင္ာတ္ အမ်ားဆံုးစားတဲ့ အမ်ဳိးသမီးေတြဟာ အမွ်ဓင္ာတ္ အနည္းဆံုး စားသူေတြထက္ သည္းေျေခက်ာက္တည္ႏိုင္ေျခ ၁၃ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ့က်မႈရွိေၾကာင္း သိရပါတယ္။ ေမပ်ာ္ဝတင္ဲ့ အမွ်ဓင္ာတ္ဟာ အူထဲကို အစာ ျမန္ျမန္ေရြ႕လ်ားမႈ ျဖစ္ေစ႐ံုသာမက သည္းေျခအက္စစ္ စြန္႔ထုတ္မႈကို ေလ်ာ့က်ေစတာ၊ အဆင္ူလင္ Sensitivity တိုးေစတာနဲ႔ ေသြးတြင္းေမကာင္းတဲ့ အဆီ ေလ်ာ့က်ေစတာ စတဲ့အာနိသတင္ို႔ကို ရရွိေစပါတယ္။ ဝမ္းမွန္မွန္သြားေစႏိုင္ ဂ်ဳံနဲ႔လုပ္ထားတဲ့ အစာလို အမွ်ဓင္ာတ္မ်ားတဲ့ အစာေတြဟာ အူေရာရင္မ္းတဲ့ေရာဂါ (ဗိုက္နာတာ၊ ပ်ဳိ႕ခ်အင္န္ခ်တင္ာ၊ ေလပြတာ၊ ဝမ္းခ်ဳပ္တာ) ခံစားေနရသူတို႔ကို ၈၉ ရာခိုင္ႏႈန္း သက္သာေစတယ္လို႔ ေလ့လာမႈအရ သိရပါတယ္။ အခြံခၽြတ္မထားတဲ့ဂ်ဳံနဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ အစာေတြဟာ ဝမ္းခ်ဳပ္မႈကင္းေဝးၿပီး ဝမ္းမွန္မွန္ သြားေစႏိုပင္ါတယ္။ ႏွလံုးေရာဂါ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ႏိုင္ အခြံခၽြတ္မထားတဲ့ ဂ်ဳံနဲ႔လုပ္ထားတဲ့ အစာမွာ အပထင္ြက္ လစ္ဂနဆင္ိုတဲ့ ဖိုတင္ိုႏ်ဴးထရီးရန္႔တစ္မ်ဳ ိး ပါဝင္ၿပီး အူထဲမွာ အက်ဳိးျပဳ လစ္ဂနအင္ျဖစ္ ေျပာင္းလဲကာ ရသင္ားနဲ႔တျခားေဟာ္မုန္းနဲ႔ ဆက္စပ္ေနတဲ့ ကဆင္ာေတြမျဖစ္ေအာနင္ဲ႔ ႏွလံုးေရာဂါမျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ႏိုပင္ါတယ္။ ေသြးဆံုးၿပီး အမ်ဳိးသမီးမ်ားတြင္ ႏွလံုးေသြးေၾကာ က်န္းမာေရး ေကာင္းမြန္ေစႏိုင္ အခြံခၽြတ္မထားတဲ့ ေကာက္ႏွံစာတစ္ခြက္ကို တစ္ပတ္မွာ ေျခာက္ႀကိမ္စားတာက ေသြးဆံုးၿပီး အမ်ဳိးသမီးေတြမွာ ႏွလံုးေသြးေၾကာဆိုရင္ာ ေရာဂါလကၡဏာ သိသိသာသာ ေလ်ာ့က်မႈရွိတာကို ေတြ႕ရပါတယ္။ ႏွလံုးေသြးေၾကာဆိုရင္ာ ေရာဂါရွိသူ ေသြးဆံုးၿပီး အမ်ဳိးသမီး ၂၂၉ ဦးကို သံုးႏွစ္ၾကာ ေလ့လာခဲ့ရာ ဂ်ဳံနဲ႔လုပ္တဲ့အစာကို အနည္းဆံုး တစ္ပတ္ေျခာက္ႀကိမ္ စားတာေၾကာင့္ ေသြးေၾကာက်ဥ္းေစၿပီး ေသြးစီးဆင္းမႈကို ထိခိုက္ေစတဲ့ ေသြးခဲဖတ္ျဖစ္ေပၚမႈ ေႏွးေစတာ၊ ေသြးေၾကာက်ဥ္းမႈ ေႏွးတာတို႔ ျဖစ္တာကို ေတြ႕ရပါတယ္။ ၾကယ္စင္ photo copy from google search originally posted by Good Health http:// www.yatanarpon.com.mm/cp/ goodhealth/news-68507

No comments:

Post a Comment